Kungsgatan 33, 111 56 Stockholm

Vi är nu inne på den femte generationen av familjen Tegnér, och passionen och drivkraften är lika stark som för 130 år sedan. Vad framtiden bjuder på återstår att se, men att Esaias Tegnér och Christian Wilcken gjort ett avtryck i historieböckerna, det är ett faktum.

Allt började för 130 år sedan

Familjeföretaget Tegnér grundades redan 1880. Den tidigare kontoristen och handelsresande Esaias Adolf Tegnér slog sig då ihop med Christian Wilcken – och tillsammans startade de upp Tegnér & Wilcken. Under 1800-talets andra hälft var konkurrensen stenhård med 50 andra vinhandlare i Stockholm. Man öppnade upp sin vinhandel på Kungsgatan, som vid den här tiden blev den nya affärsgatan efter att Drottninggatan tappat i glans.

Förväntansfulla stockholmare

1 oktober 1883 var det dags för storslagen öppning. Innan man slog upp dörrarna för alla förväntansfulla stockholmare var det såklart viktigt att fylla på lagret. Med hjälp av ångfartyget Dux från Bordeaux importerade man således 159 liter konjak. Innan dess hade man även tagit hem 10 fat arrak från Amsterdam för punschtillverkning. Lägg där till 36 lådor vin från Bordeaux så hade man ett tillräckligt utbud inför öppningen.


Under 1890-talet sker sedan stora förändringar. Christian Wilcken väljer 1894 att tacka för sig och lämna företaget och öppnar i stället eget. Om det var någon schism som låg bakom att Wilcken lämnade förtäljer inte historieböckerna. Namnet Tegnér & Wilcken är vid det här laget inarbetat, och därför väljer man att klokt nog behålla det.

Sveriges största vin- och sprithus

Nästa stora steg sker 1899 – då firman ombildas till aktiebolag. Styrelsen utgörs av Esaias Tegnér och kontorschefen Emil Leonard Östergren som blir suppleant. Inte långt därefter tar Esaias söner plats i styrelsen som ledamöter och suppleanter. Familjeföretaget AB Tegnér och Wilcken utvecklades till ett av Sveriges största vin- och sprithus och under 1900-talets början upptog Tegnérs lager på Holländaregatan ett helt kvarter med omkring en miljon liter vin- och sprit. Spritmonopolet, som infördes 1917, innebar att företaget köptes upp av staten. Men det blev inte början på slutet, snarare tvärtom. Familjen Tegnér kunde nämligen fortsätta sin verksamhet som agenter eftersom man hade byggt upp en nära relation med många vin- och spritföretag över hela världen.

Traditionella svenska drycker

Spolar vi fram tiden till 2011 så sker den första lanseringen under namnet Tegnér & Son. Företaget företräds nu av vinhandlare Christer Tegnér – barnbarnsbarn till Esaias Tegnér – samt hans söner. De väljer att rikta in sig på traditionella svenska drycker i en modern tappning och en av de första lanseringarna blir tre olika sorter vin- och starkvinsglögg. Succén är snabbt ett faktum och i dag har glöggen från Tegnér & Son kommit att bli en given del av många svenskars julfirande.

Glögg ska smaka glögg

Sortimentet rymmer i dag såväl vin, sprit som flera olika uppskattade glöggsorter, bland annat den klassiska Tegnér & Son Ekologisk Vinglögg, även kallad Esaias Recept. Som namnet antyder är glöggen tillverkad utifrån samma klassiska recept som Esaias Tegnér använde sig av i slutet av 1800-talet. 


En annan av Tegnér & Sons mest populära glöggsorter är Wilckens Fat Ekologisk Starkvinsglögg, som produceras till minne av den forna samarbetspartnern Christian Wilcken. Gemensamt för samtliga glöggsorter är att de bryggs utifrån en stark övertygelse om att man bär värna om tradition – och att glögg ska smaka glögg.

Share by: