

Saffranpannacotta med rapssablé och aronia-pärlor
Pannacotta
250 g vispgrädde
150 g socker
0.5 g saffran
25 g cognac
1 st gelatinblad
Blötlägg gelatinbladet. Koka upp grädde, socker, cognac och saffran. Smält gelatinet i den varma vätskan. Gjut pannacottan i den form du vill ha den, låt den sätta sig och kyl.
Aronia-pärlor
100 g glögg
100 g äppelmust
20 g aronia-bär
2 msk flytande honung
3 g agar agar
5 dl olja
Lägg oljan i en frystålig, något djupare låda, till exempel en matlåda och frys i 30 minuter.
Sjud glögg, must, honung och aronia bär några minuter och sila sedan. Vispa ner agar agar i den silade glöggen och koka upp.
Ta sedan ut oljan ur frysen och droppa ner vätskan så att det bildas pärlor.
Sila bort oljan och förvara pärlorna i kyl.
Sablékaka
24 g florsocker
37 g smör
45 g mjöl
18 g rapsfrömjöl
1 ägg
1 g salt
1 tsk citronzest
0,5 tsk vaniljsocker
- Väg upp alla ingredienser utom smöret i en bunke. Tärna kallt smör i små tärningar och blanda med resten i bunken.
- Kyl och kavla sedan tunt mellan två bakplåtspapper. Frys.
- Sätt ugnen på 165°c.
- Lossa sedan bakplåtspappret och skär/stansa ut den formen du vill ha på kakorna.
- Baka kakorna 10-15 minuter tills de blir gyllenbruna. Låt svalna.
