Tre glöggar med olika stil – alla finns på hyllorna inför jul
Många tror att den traditionella glöggen smakar likadant – oavsett märke och producent.
Ingenting kunde vara längre från sanningen.
Med tre smakrika glöggvarianter från Tegnér & Sons förgylls tillvaron i vintermörkret.
Att dricka glögg när kylan tränger sig på och året närmar sig sitt slut är en tradition med över hundra år på nacken. Redan på 1800-talet inleddes den tradition vi idag känner som glöggfirande, med sprit eller rödvin som kryddas för att få till olika smaker.
För det är värt att betona: Glögg kan precis som så många andra alkoholhaltiga drycker smaka på många olika sätt. Alkoholhalten kan variera kraftigt, vilket i sin tur påverkar smakupplevelsen, men tillverkningen och ingredienserna har minst lika stor betydelse för hur slutprodukten smakar.
Hos Tegnér & Son har man under ett drygt decennium tagit fram olika sorters populära glöggrecept som varit varmt uppskattade av kunderna. Med en bas bestående av ekologiska, italienska kvalitetsviner är det ingen överdrift när man påstår att Tegnér & Sons har höjt standarden för svensk glögg under det senaste decenniet.
I år återkommer man därför med några av sina absoluta favoriter, som står redo på Systembolagets hyllor i god tid inför julen:

Tegnér & Son Torr Ekologisk Vinglögg
85 kronor (75 cl, 12% alkoholhalt)
Utöver kryddor i olika former har det länge varit standard att glögg även innehåller en ansenlig mängd socker, för att höja upp smaken. Men tiderna förändras, och i takt med att efterfrågan på produkter som innehåller mindre socker har ökat så har Tegnér & Son i år tagit fram en sådan glögg.
Med sin torrare ekologiska vinglögg levererar man en dryck där sockerhalten reducerats med upp till 75%, jämfört med tidigare årgångar. Det förtar dock inget från smaken, där inslag av kardemumma, mörka bär, kryddnejlika och kanel tränger igenom. Vinet är spanskt och gjort på druvan tempranillo.

Tegnér & Son Torr Ekologisk Vinglögg
55 kronor (37,5 cl, 12% alkoholhalt)

Tegnér & Son Wilckens Fat Starkvinsglögg
89 kronor (75 cl, 14,5% alkoholhalt)
På 1880-talet startade vinhandlaren Esaias Tegnér sin verksamhet tillsammans med kompanjonen Christian Wilcken. Den senare skulle komma att få en glögg uppkallad efter sig, som här återskapas i en smakrik och kryddig starkvinsglögg.
Basen är ett fylligt, ekologiskt rödvin från Italien och Spanien, och utmärker sig i en rustik doft och smak. Trots att glöggen har en tydligare sötma i jämförelse med den torra vinglöggen har man inte tummat på smakerna i övrigt. Klassiska julkryddor och russin blandas med mörka körsbär i denna klassiska hyllning till en av företagets tidiga grundpelare.

Tegnér & Son Esaias Recept Ekologisk Vinglögg
77 kronor (75 cl, 12% alkoholhalt)
När Tegnér & Son åter började lansera glögg 2011 var det egentligen självklart från första början att hylla företagets grundare, Esaias Tegnér, med ett recept som går direkt i dennes fotspår.
Tegnérs eget recept blandas på fruktiga ekologiska viner från Italien, och karaktäriseras av kryddor som kanel, kryddnejlika och ingefära. Vintermörkret för ofta med sig en viss typ av snacks, såsom mandlar, fikon, pepparkakor och saffransbullar – och Esaias recept är framtaget för att passa som handen i handsken till dessa godsaker.
Från och med den 1 november kommer de tre glöggvarianterna från Tegnér & Son att finnas tillgängliga på Systembolagets hyllor. Vill du veta om de finns på ett Systembolag nära dig? Klicka på länken här nedan för att komma direkt till deras hemsida.